10 Haziran 2008 Salı
Öğün sayısı artırılmalı böylece kişide oluşabilecek sindirim güçlükleri önlenir. Dünya sağlık örgütü tarafından 65 ve üstündeki kişilere yaşlı denilmektedir. Örnek Yemek Listesi (1400 kal) %53’ü Karbonhidrat Kuşluk Öğle İkindi Akşam Akşam Otururken
Dietin enerjisi normal vücut ağırlığını koruyacak şekilde ayarlanmalıdır, ama kişinin kilo problemi varsa zayıflaması için enerji kısıtlamasına gidilmelidir.
Tuz tüketimi azaltılmalı ve sıvı tüketimi artırılmalıdır.
Yiyeceklerin pişirilmesinde sindirimi güçleştirici kızartmalardan kaçınılmalıdır. Suda veya ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Posalı yiyeceklere yeteri kadar diette yer verilirse kabızlık önlenir.
Kişinin çiğneme problemi varsa yumuşak, sulu veya püre şeklinde yemekler hazırlanmalıdır.
Ağır hamur tatlılarından daha çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Kişinin kilo problemi varsa öğünlerinde tatlılar yerine yoğurt veya süt tercih etmelidir.
Günde 2-3 kez çay kahve alınabilir ama aşırı tüketimden sakınılmalıdır. Bitki çayları ıhlamur gibi , taze meyve suları ve ayran daha uygun içeceklerdir.
%15’i Protein
% 29 ‘u Yağ içermektedir.
Kahvaltı
1 kibrit kutusu kadar peynir veya 1 adet yumurta (haftada 3 kez) (68kal)
1-2 dilim ekmek (70-140kal)
1-2 yemek kaşığı pekmez, bal veya reçel (40-80kal)
1 bardak açık çay veya ıhlamur
1 adet meyve (48-60kal)
1 porsiyon et yemeği veya kurubaklagil yemeği veya etli sebze yemeği (250-300 kal)
1 porsiyon sütlü tatlı (275-300 kal)
1-2 dilim ekmek (70-140kal)
1 kibrit kutusu peynir (70kal)
1 adet galeta (70 kal)
1 porsiyon etli sebze yemeği (150 kal)
1 kase çorba veya ½ porsiyon pilav-makarna (150-225 kal)
½ kase yoğurt (60kal)
salata
1 dilim ekmek (70kal)
1 adet meyve (48-60kal)